Smart teknik i bostäder

Det blir allt mer vanligt med smart teknik i bostäder. Det kan handla om allt från robotdammsugare till termostater eller belysning som kan styras från mobilen. De smarta prylarna kopplas upp mot internet och den boende kan enkelt hantera dem oavsett vart de befinner sig. Dessutom kan olika enheter kommunicera med varandra. Det gör att vi kan få en mer bekväm och energieffektiv vardag.

Man kan även kombinera smarta hem med smarta bilar. När bilens GPS känner av att du lämnar jobbet kan den skicka en signal så att termostaten hemma slås på. Belysningen i hallen kan tändas när du kör in på uppfarten hemma. Tekniken kallas Internet of Things (IoT), sakernas internet, och den skapar en enkel interaktion mellan olika typer av enheter, fordon och system.

Enkelt att installera

Smarta hem är redan i dag en del av vår vardag, och har varit det länge. Ett par exempel är att du kan släcka alla lampor från sängen, att få kaffebryggaren att starta automatiskt när du kliver upp på morgonen eller att få övervakningskamerorna att aktiveras när alla har lämnat hushållet.

Det är väldigt enkelt att integrera smarta hem-teknik själv. Enheterna kommer oftast i ett plug-and-play-format, så att man oftast bara behöver koppla upp dem till sitt trådlösa nätverk och ladda hem en app för att styra dem. Det är ingen krånglig elektrisk installation eller konfigurering. Smart teknik kan öka värdet på en bostad kraftigt, och kan därmed vara en bra investering. Om du behöver ta ett lån för att köpa olika typer av smarta enheter för att öka värdet på ditt boende kan du använda Samblas lånejämförelse för att få det billigaste lånet.

Olika typer av fjärrstyrning

Du kan styra IoT-enheter på olika sätt. Det enklaste är med små batteridrivna fjärrkontroller, som man använder för att kontrollera lampor, element eller fläktar. Ofta räcker det med att sätta en liten enhet i strömbrytaren, där man i sin tur kopplar in den sak man vill styra med fjärrkontrollen. Man kan till exempel ha en sådan fjärrkontroll i hallen, som kan släcka alla strömbrytare med ett enda tryck på en knapp när man lämnar hemmet.

Ett annat sätt att styra enheterna är genom att komplettera fjärrkontrollen med en så kallad controller. Controllern kopplas till din router hemma. Då kan du styra allt från din mobil, vilket är perfekt om du vill styra saker även när du inte är hemma. Det finns även olika typer av magnetkontakter som skickar en signal till controllern när kontakten bryts. På så vis kan du få en push-notis om till exempel garageporten öppnas.

Automatisk styrning

Det sista sättet är att skapa olika automatiska scheman i sin controller. Då gör den de uppgifter du har schemalagt på specifika tider. Det kan till exempel vara att sätta på vissa element eller lampor en viss tid på dygnet. Man kan även installera rörelsedetektorer och programmera olika händelser i sin controller. Det innebär att du till exempel kan få en svag belysning i hallen och badrummet automatiskt om du går upp på natten.

Teknik påverkar bygg- och inredningsbranschen kraftigt. Det är så gott som omöjligt att bygga ett nytt flerbostadshus idag utan att förbereda för flera olika tekniska funktioner. Kunder kräver i allt större utsträckning att det finns, särskilt de som planerar att köpa ett nybyggt boende.