Ha råd till din drömbostad genom ett sparkonto med bästa sparräntan

Bostadsmarknaden är fortsatt riktigt het, och visar inga tecken på att svalna. Det kan därför kännas svårare än någonsin att ha råd med sin drömbostad, eller vilken bostad som helst. Att äga en bostadsrätt är ett av de största köp som de flesta av oss gör i livet, och därför kan det vara en god idé att ha en ekonomisk plan för hur man ska ha råd med sitt köp. Den som är seriös med att köpa en bostad bör därför följa detta enkla knep för att kunna spara ihop till en bostad.

Köp dina drömmars bostad

Att ta ett lån till sin bostad kan vara svårt nog. Kravet på kontantinsats på ett lån är numera 15%. Detta innebär att det kan ta tid att spara ihop bara till handpenning eller kontantinsats när man ska köpa lägenhet. Vad är då det bästa alternativet för att spara när man ska köpa en bostad? Jo det är naturligtvis att skapa ett sparande på ett bankkonto med sparränta.

Om du sparar med sparränta så kommer dina pengar att växa utan att du själv behöver göra något. Hur mycket de växer beror dock på vilken sparränta du väljer. Högst sparränta behöver inte alltid innebära bäst sparkonto. Snarare så beror det på vad du söker hos din bank och ditt sparkonto. En hjälpsam tumregel är dock att mindre banker brukar ha högre räntor på sina sparkonton, och större banker har lägre räntor.

Ser man exempelvis på den bästa sparräntan 2019 så var denna hos en mindre bank. Den var även hos en bank som inte erbjöd någon insättningsgaranti. Det finns många olika val som man behöver ta när man ska spara genom ett bankkonto med insättningsgaranti, men man kan känna sig säker på att man kommer få ett säkert sparande som växer ordentligt i längden.

Ha råd med kontantinsats genom sparränta

Visserligen kan man även tjäna pengar genom att spekulera på aktier eller fonder på börsen. Detta är dock alltid mycket mer riskfyllt än att spara pengar på ett konto med sparränta. Ett bankkonto med sparränta är så gott som riskfritt. Om du dessutom väljer ett sparkonto med insättningsgaranti (bankgaranti) så kan du känna dig helt säker att du kan få ut dina pengar, oavsett hur stor banken är eller hur riskfylld dess ekonomiska situation än ser ut.

Ett bankkonto med hög sparränta som har insättningsgaranti är, enkelt sagt, det bästa av båda världar. Du kan då se till att få en ordentlig ränta på ditt sparande, som ser till att dina pengar växer varje år utan att du behöver göra något. Det innebär också att staten ansvarar för att betala upp till 950 000 kronor av dina sparade pengar i händelse av att din bank skulle hamna på finansiellt obestånd. 

Att köpa en bostad är dock ett stort beslut, och man vill då känna sig säker på att man sparar på ett säkert sätt hos en aktör man kan lita på. Ett bankkonto med sparränta och insättningsgaranti innebär att du kan spara ihop till din kontantinsats utan att känna dig orolig.

Källa: SvD Näringsliv