Äkta och oäkta bostadsrättsföreningar

När du ska ansluta dig till en bostadsrättsförening bör du ha koll på om bostadsrättföreningen är äkta eller oäkta. Det vanligaste vi kan se idag är självklart äkta lägenheter. En oäkta eller äkta bostadsförening handlar om hur många bostadsrätter som ägs av ett företag – och hur många hyreslokaler och hyreslägenheter som ägs av föreningen. När du ska ansluta dig till en bostadsrättsförening, bör du ha koll på om bostadsrättföreningen är äkta eller oäkta. Det vanligaste vi kan se idag är självklart äkta lägenheter.

Det finns sex stycken olika delar när det handlar om bostadsrättsföreningar:

  • En privatperson som äger bostadsrätten
  • Ett företag som äger bostadsrätten
  • En hyreslägenhet
  • En hyreslokal
  • Bostadsrätter som betalar en avgift per månad till föreningen
  • Hyreslokaler och hyreslägenheter som betalar hyra till föreningen

En bostadsförening består mest av månadsavgifter när det handlar om dess intäkter. Dessa avgifter betalas av bostadsinnehavarna varje månad. Skulle föreningen äga hyreslokaler- eller lägenheter får föreningen inkomst från hyrorna av dessa. Oäkta bostadsföreningar är oftast höghus med lokaler och butiker på markplan som ligger centralt i staden.

Så vet du skillnaden på äkta och oäkta bostadsföreningar

Består intäkterna av 60% eller mer från privatpersoner är bostadsrättsföreningen äkta. Skulle 40% eller mer av bruksvärdet komma in från hyreslägenheter, lokaler eller månadsavgifter från företag som äger bostadsrätterna i föreningen, är det en oäkta bostadsrättsförening.

Det är dock inte 100% intäkterna som beslutar detta, utan det handlar om fördelningen av fastighetens taxeringsvärde på marknadshyror och bruksvärdeshyror. Skulle förhållandet ändras, kan en oäkta förening bli en äkta – och tvärtom. Skattemyndigheten är de som avgör om en förening är äkta eller oäkta. Du som bostadsrättsinnehavare bör ha koll på om din bostadsrätt är det eller inte.

Hur påverkar detta dig?

Det som skiljer sig mest är skatterna. Är en bostadsförening oäkta kommer de skattas som en näringsfastighet, även om du är bostadsrättsägare skattas det alltså som ett företag. Detta är rätt negativt för de som bor i föreningen. Det finns även en risk att förmånskatta för den kostnad som skiljer sig mellan en uppskattad hyra och den nuvarande månadsavgiften som du betalar. 

Betalar bostadsrättshavaren en för låg avgift per månad, kommer skillnaden på pengarna som är betalda och det som behöver betalas, beskattas. Vi har dock något som kallas lättnadsregler i Sverige som ska förhindra detta, därför är det väldigt ovanligt att något sådant sker. När man bor i en oäkta bostadsförening är månadsavgiften oftast rätt låg. Detta eftersom det i många fall finns fler lokaler och lägenheter att hyra ut, vilket betyder att föreningen har en större kvantitet. Därför får de därmed in intäkter från alla lokaler och lägenheter som hyrs ut och tack vare detta får de även in mer pengar.

Om du skulle sälja bostaden och bor du i en äkta bostadsrättsförening betalar du 25% i vinstskatt istället för 22%. Det är samma sak som när du säljer en aktie eller en ägarandel i en verksamhet. Skulle du flytta till, eller från, en bostadsförening som inte är äkta kan du inte ansöka om uppskov. Det går inte heller att skjuta upp din vinstskatt. Det är alltid bra att kolla om bostadsföreningen är en äkta eller en oäkta förening. På så sätt kan du veta vad du bör undvika och hur beskattningen fungerar hos respektive bostadsrätt.