Solceller i BRF: Så fungerar det
I den här artikeln presenterar vi viktiga fakta om allt som rör solcellsinstallationer i bostadsrättsföreningar. Vi bistår även med ett konkret exempel längst ner i artikeln, då vi uppmärksammar hur BRF Kontrollanten genomdrev sin solcellsinstallation.
Kan man få investeringsstöd för solceller i bostadsrättsförening?
Ja, din bostadsrättsförening kan bli beviljad ett investeringsstöd som ligger på 10 procent av den totala installationskostnaden. Ett belopp på 260 miljoner kronor är öronmärkt för investeringsstöd för solceller år 2021, men det är oklart huruvida pengarna räcker till.
Mer specifikt räckte inte det öronmärkta beloppet för solcellsstöd till år 2020, så det finns en risk att din förening blir beviljad ett investeringsstöd för solceller utan att ni får ta del av några stödpengar.
Tips: Läs gärna mer om andra bra investeringar för bostadsrättsföreningar.
Att söka bidrag från Energieffektiviseringsfonden
Energieffektiviseringsfonden administreras av Naturskyddsföreningen. Alla företag som säljer el som är märkt med Bra Miljöval bistår med pengar till fonden, som i sin tur har som mål att främja mer energieffektiv framställning av el i Sverige. Det är dessutom fullt tillåtet att ansöka som BRF.
Ett absolut krav är dock att installationen bidrar med att energiåtgången minskar, och inte bara utsläppen. Som mest finansierar Energieffektiviseringsfonden 30 % av energiprojektet, och det är alltid gratis att ansöka om ett bidrag.
Har bostadsrätter rätt till skattereduktion för solceller?
BRF som betalar skatt kan få en skattereduktion som högst ligger på 60 öre per kilowattimme (kWh) för den mängd solel som matas ut på elnätet. Den maximala skattereduktionen ligger år 2021 på 18 000 kronor per år, och den gränsen gäller både för BRF och privatpersoner.
Enighet inom föreningen är nödvändig
Eftersom en bostadsrättsförening ägs av dess medlemmar, är det avgörande att beslutet att installera solceller är väl förankrat hos alla berörda parter. Om du har en ledande roll inom din BRF är det därför viktigt att du tydligt förklarar vilka fördelar ett solcellssystem medför, såsom minskade energikostnader och en mer hållbar framtid.
Det är också viktigt att du noggrant redogör för andra viktiga detaljer, såsom vilket elbolag som kommer att köpa upp den överskottsel som produceras, samt hur detta påverkar föreningens ekonomi i längden.
Har er BRF tillräcklig kompetens?
Om styrelsen eller ledningen inte besitter den nödvändiga kunskapen för att framgångsrikt genomföra ett solcellsprojekt, är det viktigt att ni anlitar en kunnig installatör som kan ta ansvar för hela processen. Detta inkluderar allt från den initiala projekteringen och beräkningar av potentiella energibesparingar till att följa upp och säkerställa systemets långsiktiga lönsamhet.
Inspektera takets skick i er BRF
Om ert tak är i dåligt skick är det viktigt att ni först byter eller renoverar det innan solceller installeras. Att behöva byta tak under redan installerade solcellsmoduler är både kostsamt och krångligt. Det är också viktigt att solcellerna installeras på en skuggfri och stor sammanhängande takyta för att maximera deras effektivitet och livslängd.
Behövs bygglov för installation av solceller?
Om taket på er BRF är lutande och solcellsmodulerna inte påverkar byggnadens yttre utformning, krävs i regel inget bygglov. Dock kan en bygganmälan till kommunen ändå vara nödvändig, så det är klokt att kontakta kommunens bygglovsavdelning för att få klarhet i vad som gäller, oavsett om bygglov behövs eller inte.
Måste beslut om solceller förankras hos medlemmarna?
Vid större projekt som innebär betydande förändringar av föreningens byggnader är det nödvändigt att informera medlemmarna innan arbetet påbörjas. Huruvida en solcellsinstallation utgör en sådan betydande förändring är dock inte alltid tydligt, vilket ger styrelsen två alternativ.
Styrelsen kan anse att detta är en fråga för styrelsen att besluta om. I så fall behöver de inte informera medlemmarna direkt om installationen, men beslutet måste ändå grunda sig på ett väl genomarbetat beslutsunderlag. Alternativt kan styrelsen bedöma att det är en fråga för föreningsstämman, vilket innebär att alla medlemmar får rösta om huruvida solceller ska installeras.
Även om lagkraven för information kan vara låga, är det ofta klokt att låta medlemmarna vara delaktiga i beslutet. Och även om styrelsen inte anordnar en omröstning, är det god praxis att hålla medlemmarna uppdaterade om pågående förändringar.
Vad händer när solcellsanläggningen är installerad?
Även om solcellsanläggningen är stor till ytan är underhållet minimalt. Vaktmästaren behöver aldrig skotta bort snö från solcellerna, och den smuts som samlas på solcellspanelerna tvättas i regel bort av regnet. Den enda service som behöver utföras är bytet av växelriktare, som sker cirka vart 15 år.
Ska vi som BRF sälja vår solel eller nyttja den själva?
Det är nästan alltid mer lönsamt att sälja den solel som produceras i jämförelse med att mata ut den på elnätet. Det är därför en bra idé att skaffa ett gemensamt el-abonnemang med undermätare, som bidrar till att samtliga medlemmar får ta del av den solel som skapas.
Att enbart använda den solel som produceras till fastighetsel är nästan alltid ett dåligt val.
Ett konkret exempel: HSB Kontrollanten skaffade solceller år 2018
HSB Kontrollanten i Karlstad installerade år 2018 solceller på 90 KW på totalt sju takytor. Styrelsen var i detta fall noga med att informera medlemmarna, som alla fick möjlighet att rösta om huruvida de sju solcellssystemen skulle installeras på bostadsrättsföreningens tak.
Ett år efter att solcellsprojektet färdigställs var majoriteten av medlemmarna nöjda. En av medlemmarna påpekade även att det var både intressant och viktigt att på en display som finns uppfäst i alla trapphus kunna få se hur mycket el som solcellsanläggningarna producerar i realtid.